Waar heb je de beste winkans bij Nederlandse loterijen

Bij deelname aan een loterij wil iedereen natuurlijk een zo groot mogelijke kans hebben om te winnen. Hieronder lees je bij welke loterijen je het meeste kans hebt om te winnen, zodat je de kans op het winnen van de loterij vergoot.

Hoe werken winkansen precies?

Uit onderzoek blijkt dat als een jackpot stijgt, mensen meer en vaker loten kopen. Naarmate de jackpot stijgt, neemt de winkans af. Bij een grote jackpot is de kans dat je deze wint dus klein.
De EuroJackpot is groter dan de Nederlandse Staatsloterij. Aan de Staatsloterij doen echter alleen Nederlanders mee, terwijl aan de EuroJackpot ongeveer tien landen meedoen. Je hebt dus meer kans om te winnen als je meedoet aan de Nederlandse Staatsloterij dan als je meedoet aan de Eurojackpot.

Het is handig om je van tevoren af te vragen wat je precies wil winnen. Als je blij bent met een kleiner bedrag kun je het best meedoen aan een loterij met een kleinere JackPot, terwijl je als je een groot bedrag wil winnen beter kunt kiezen voor een grote Jackpot. Loterijen met de minste deelnemers en het minste prijzengeld hebben de hoogste winkans.

Berekening van winkansen

De winkans hangt af van het spel dat je speelt en om wat voor soort kansen het gaat; enkele kansen of combinaties van kansen. De winkans kan ook afhankelijk zijn van eerdere uitkomsten, het gaat dan om afhankelijke of onafhankelijke kansen. Je kunt met kansberekening je winkans bij een bepaald spel uitrekenen. Het inleggeld dat naar een JackPot gaat varieert per loterij, maar meestal is dit zo’n 50 tot 65%.

Europese Loterijen

EuroJackpot en EuroMillions zijn de twee populairste loterijen. Zij hebben hoofdprijzen van 90 miljoen en 190 miljoen euro. De loten voor EuroMillions zijn alleen online verkrijgbaar, die van de EuroJackpot kun je ook bij fysieke winkels halen. De EuroJackpot heeft een winkans van 1 op 95 miljoen. Bij EuroMillions is deze kans 1 op 116 miljoen.

Winkansen van Nederlandse loterijen vergelijken

De Nederlandse Staatsloterij
Eén van de oudste loterijen van de wereld is de Nederlandse Staatsloterij. De loterij werd opgericht om het illegaal gokken dat plaatsvond tegen te gaan. Sinds 1726 vinden er trekkingen plaats. Loten die niet verkocht waren werden bij trekkingen ook meegenomen, hierdoor oordeelde de Hoge Raad in 2008 dat de loterij niet eerlijk was over de kansen om een prijs te winnen. De prijzen van deze loten, werden natuurlijk niet uitgekeerd.
Voor 15 euro koop je een staatslot. Je kunt daarnaast de XL toevoeging kopen voor €2,50. Hiermee heb je meer kans op prijzen.
De Oudejaarsloterij is deel van de Nederlandse Staatsloterij. Een heel lot koop je voor 30 euro, maar je kunt ook meedoen met een half lot of eenvijfde van een lot.
De hoofdprijs van iedere trekking van de Nederlandse Staatsloterij bedraagt een miljoen. De Jackpot kan een stuk hoger worden.
De kans dat je bij het meedoen met de Nederlandse Staatsloterij iets wint is 50 procent, hierbij is de kans 12 procent dat je een hoger bedrag wint dan de prijs van het lot dat je hebt gekocht. De kans op de hoofdprijs is echter een stuk kleiner. De kans dat je deze wint is 1 op 2,6 miljoen. De prijzen die gewonnen worden zijn belastingvrij.
Door deel te nemen aan de Staatsloterij steun je goede doelen. De Nederlandse Staatsloterij sponsort het Nederlands Kampioenschap Waterfietsen, het Nederlandse voetbalelftal, de KNVB en SAIL Amsterdam.

De Nationale Postcode Loterij
De Postcode loterij is na de Nederlandse Staatsloterij de grootste van Nederland. De loterij is in 1989 opgericht en maakt per jaar meer dan 600 miljoen euro omzet. Mensen die niet meedoen met de loterij worden regelmatig bericht om toch een lot te kopen. Ook mensen die wel meedoen worden door de loterij aangedrongen om met meer loten te spelen. Deze agressieve marketingcampagnes van de Postcode Loterij roept regelmatig irritatie bij mensen op.
Om mee te spelen met de Postcode Loterij moet je een abonnement afsluiten voor minstens één lot per trekking. Je kunt geen losse loten kopen. Door met meerdere loten mee te spelen, kun je een hoger bedrag winnen, mocht je postcode in de prijzen vallen. Voor een lot betaal je €12,75. Als je het hele jaar meespeelt, doe je mee aan veertien trekkingen. Een jaarabonnement kost €178,50.
Op 1 januari is de trekking van de hoofdprijs van de Nationale Postcode Loterij: de Postcode Kanjer. De hoofdprijs van meerdere miljoenen wordt verdeeld over een aantal postcodes.
Je hebt bij de Postcode Loterij het minste kans om te winnen en dus de kleinste winkans, van de grote Nederlandse loterijen, bij de Postcode Loterij het kleinst. De kans dat je iets wint is 1 op 7. De winkans van de Postcode Kanjer, die je gezamenlijk met andere deelnemers van dezelfde postcode wint, is ongeveer 1 op 242.000.
De Nationale Postcode Loterij steunt veel goede doelen en is onderdeel van de Goede Doelen Loterij. Van de totale inleg gaat 50 procent naar goede doelen, zoals War Child, het WNF en het Rode Kruis.

De BankGiro Loterij
Ook deze loterij is, net als de VriendenLoterij en de Nationale Postcode Loterij, onderdeel van de Goede Doelen Loterijen.
Als je meespeelt met de BankGiro Loterij, is je bankrekeningnummer je lotnummer. De laatste vijf cijfers van je bankrekeningnummer zijn hierbij bepalend. Meedoen aan de BankGiro Loterij doe je door middel van het afsluiten van een abonnement, je kunt geen loten per trekking kopen. Je speelt vijftien keer per jaar mee met een lot van €13,25. Een jaarabonnement kost €198,75.
De miljoenenprijs is de hoofdprijs van de BankGiro Loterij. Deze wordt een aantal keer per jaar uitgereikt en het bedrag varieert van één tot een aantal miljoen. Daarnaast maak je bij deelname elke week kans op 25.000 euro en als je een verdubbelaar hebt op 50.000 euro.
De winkans bij de BankGiro Loterij is 1 op 3. Met een jaar lang deelname heb je een winkans van één op 10.000 op de weekprijs. De kans die je maakt op de miljoenenprijs is wat lager, namelijk 1 op 83.000.
Een deel van de opbrengst gaat naar culturele goede doelen, onder andere naar EYE, de Anne Frank Stichting en het Rijksmuseum.

De Lotto
De lotto begon met trekkingen op 1 september 1974. De loterij is de goedkoopste loterij om aan deel te nemen. Deelname aan de loterij kan door het invullen van een formulier of via internet. Je kruist zes cijfers tussen de 1 en 45 aan kiest uit het rijtje van zes kleuren, één kleur. De Lotto verkoopt naast de loten voor trekkingen ook verschillende soorten krasloten.
Deelname aan De Lotto is het goedkoopst en je hebt hiervoor geen abonnement nodig. Je kunt een lot kopen vanaf twee euro. Deelname aan het Cijferspel kost drie euro. Je maakt hiermee kans op prijzen tot 200.000 euro. Als je deelneemt aan de Lotto door wel een abonnement af te sluiten, speel je iedere week automatisch mee met een vaste rij getallen en kleur.
De hoofdprijs van De Lotto, de jackpot, is minstens 7,5 miljoen euro en hij wordt hoger als hij niet is gevallen. Je kunt de jackpot winnen als je de zes getallen en de kleur juist hebt.
De winkans bij De Lotto is 1 op 6. De kans om meer te winnen dan wat je hebt ingelegd is ongeveer 1 op 53. De kans dat je alle zes getallen goed hebt voorspeld is ongeveer 1 op 10 miljoen en de kans dat je naast de zes cijfers ook de kleur goed hebt, en dus de hoofdprijs wint, is zo’n 1 op 49 miljoen.
Ook De Lotto steunt goede doelen. De gehele opbrengst van de loterij gaat na de aftrek van het prijzengeld naar goede doelen. Hiervan gaat 75% naar NOC*NSF. De overige 25% gaat naar cultuurinstanties, maatschappelijk welzijn en volksgezondheid.

De VriendenLoterij
Op Initiatief van Humanitas werd de VriendenLoterij in 1989 opgericht. Je kunt meespelen met De VriendenLoterij door een abonnement af te sluiten. Jaarlijks zijn er 14 trekkingen. Een lot voor een trekking kost €13,35. Van 14 trekkingen zijn er twee zonder Jackpot Bonus, de loten voor deze trekkingen zijn 50 cent goedkoper. Op jaarbasis kost deelname aan de VriendenLoterij dus €184,50.
De VriendenLoterij heeft een maandelijkse hoofdprijs van 100.000 euro. Daarnaast worden er elk jaar twee grote prijzen verloot die een of twee miljoen euro bedragen.
De kans op het winnen van een prijs door mee te doen aan De VriendenLoterij is 1 op 4, een winkans van 25 procent. De kans op het winnen van de jackpot of de hoofdprijs is kleiner, namelijk 1 op 24.000.
Van de inleg gaat 50% naar goede doelen. De Vriendenloterij steunt doelen die aandacht besteden aan gezondheid en welzijn. Je kunt als deelnemer zelf het goede doel kiezen waaraan je inleg wordt geschonken.

Bij welke loterij heb je de beste winkans?
Hieronder staan de loterijen waarbij je de meeste winkans hebt op een rijtje.
1. De Nederlandse Staatsloterij. Bij de Staatsloterij heb je 50 procent kans op een prijs. De winkans is 12 procent op het winnen van een hoger bedrag dan de kosten van je lot. De kans op de hoofdprijs is een stuk kleiner, namelijk 1 op 2,6 miljoen. Je betaalt €15,00 voor een Staatslot. Een XL toevoeging kost €2,50 en een Oudejaarslot €30. Je kunt ook een halve of eenvijfde van een oudejaarslot kopen.
2. BankGiro Loterij. Bij deze loterij is de kans op een prijs 1 op 3. De winkans van de wekelijkse prijs van €25.000 tot €50.000 is, als je het hele jaar meespeelt, 1 op 10.000 en de kans op de hoofdprijs is 1 op 83.000. Voor een lot betaal je €13,25. Een jaarabonnement met 15 trekkingen kost €198,75.
3. De VriendenLoterij. Deze loterij heeft een winkans van 1 op 4 op een prijs. De kans op de jackpot is 1 op 24.000. Voor een jaarabonnement met 14 trekkingen betaal je €184,50.
4. De Lotto. De winkans op een prijs is bij deze loterij 1 op 6. Je hebt hierbij een kans van 1 op 53 om meer te winnen dan je inleg en een kans van 1 op 10 miljoen als je alle cijfers goed hebt. De kans op de Jackpot is 1 op 49 miljoen. Voor 2 of 3 euro heb je een lot, waarmee je kans maakt op prijzen tot 200.000 euro.
5. De Nationale Postcode Loterij. Met een kans van 1 op 7 heb je bij de Postcode Loterij de kleinste kans om iets te winnen. De kans op de PostCode Kanjer is 1 op 242.000. Een jaarabonnement kost €178,50.

Er is verschil tussen de winkans van trekkingen en de jackpot. Bij de Nederlandse Staatsloterij heb je de meeste kans om iets te winnen. De kans op de jackpot is echter het grootst bij de Vriendenloterij. De winkans op de jackpot bij de Nederlandse loterijen staan hieronder op een rijtje.

Kans op de jackpot
1. De VriendenLoterij. Met een kans van 1 op 24.000 op de jackpot, staat deze loterij op nummer één van de loterijen met de beste winkans op de hoofdprijs.
2. Bankgiro Loterij. Door deel te nemen heb je een kans van 1 op 83.000 om de jackpot te winnen.
3. De Nationale Postcode Loterij. Voor de PostCode Kanjer, de hoofdprijs, geldt een winkans van 1 op 242.000.
4. De Lotto. De kans die je maakt op de Jackpot, bij deelname aan de Lotto is 1 op 49 miljoen.
5. De Nederlandse Staatsloterij. Bij de Staatsloterij heb je een kans van 1 op 2,6 miljoen om de hoofdprijs te winnen.

Je hebt dus het meeste kans om iets te winnen bij de Nederlandse Staatsloterij en het minste kans bij de Nationale Postcode Loterij. Als je meedoet voor de hoofdprijs heb je de beste winkans bij De VriendenLoterij en het minste kans om deze te winnen bij de Nederlandse Staatsloterij.